Monday, November 22, 2010

California

22.11.2010 De azi până vineri plec in California. San Francisco, Los Angeles şi San Diego sunt pe lista. Deşi am pus ceasul să sune la 5 dimineaţă, m-am trezit de la 4. Se pare că sunt overachiever când vine vorba de vacanţă. Ora 9:48 am EST. Cei de la Delta au Wi-Fi, aşa că folosesc din plin cele Facebook şi Twitter la 32.000 de picioare altitudine(aproximativ 11.000 de metri). Vă spun eu:Delta rocks! Pe când vor pune şi prize de încărcat laptop-urile la scaune, îi voi declara inbatabili. Aterizarea în San Francisco a fost ciudată: Am crezut că suntem într-un hidroavion:Planam la 50 de metri deasupra apei şi nici urmă de pământ în dreapta sau stânga. Deodată a apărut şi limba de pământ salvatoare.Contactul cu solul a fost perfect. Piloţii de la Delta ştiu meserie! Prima experienţă: străzile din San Francisco. Oraşul e numai dealuri şi văi.Dacă ar ninge aici, localnicii ar trebui să schimbe maşinile pe sănii in timpul iernii.
Golden Gate Bridge e interesant de văzut. Am văzut şi Alcatrazul de la baza podului. Nu mi s-a părut interesant să o vizitez. Ce poate fi interesant de văzut la o puşcărie?
China Town este un cartier foarte interesant. Chinezii au transplantat o bucată din ţara lor aici, peste mări şi ţări. Ca fapt divers, în San Francisco se află cea mai mare comunitate chinezească din afara ţării. Cum era ora prânzului, am decis să mâncăm ceva. Deşi locul nu arăta prea îmbietor, am mâncat cea mai bună mâncare chinezească din viaţa mea:porc sautee cu alune şi orez, vită cu orez şi legume.
http://www.facebook.com/album.php?aid=306587&id=608917253

23.11.2010 M-am trezit la 5 dimineaţa. Înapoi în San Francisco, am trecut prin Downtown şi prin cateve cartiere din jur, după care mi-am luat la revedere şi am pornit spre LA. Am ales ca rută Pacific Coastal Highway, o autostradă care merge paralel cu Oceanul Pacific. Imaginaţi-vă un Transfăgărăşan de 500 de kilometri şi înlocuiţi fundul prăpastiei cu apa Oceanului.
Pe la 5 după amiaza am ajuns în Santa Barbara. Am ales să cinăm aici. Mâncarea de la restaurantul mexican a fost excelentă. iar platoul pregătit pentru 2 persoane ar fi putut hrăni lejer 4.
Cum s-a făcut întuneric, am ales să înnoptăm aici. Încă 150 de kilometri până în LA.
http://www.facebook.com/album.php?aid=306835&id=608917253 24.11.2010

24.11.2010 O superbă dimineaţă în Santa Barbara-o combinaţie între munte şi ocean. Drumul spre LA te răsfaţă cu aceeaşi combinaţie de peisaje. Dacă te ajută şi vremea, ai ca rezultat o zi perfectă.
Prima oprire în LA e la Hollywood. Locul pe care ni-l imaginăm cu toţii cu ochii minţii:sclipitor, luminos, magic. Cu riscul de a dezamăgi, Hollywoodul de la televizor e mai frumos decât cel văzut în realitate. Clădiri apăsate de patina timpului şi o lume pestriţă îşi fac veacul în zona Hollywood Boulevard. Nu zic sub nici o formă că nu merită să vizitezi locul, atâta doar că magia se risipeşte odată ce te alături peisajului.
Nu puteam să completam turul oraşului fără să dăm o raită prin două din cele mai exclusiviste zone ale oraşului:Beverly Hills şi Bel Air. Beverly Hills e un orăşel cu clădiri cochete înconjurate de multă verdeaţă. Bel Air e construit pe dealurile care înconjoară Los Angelesul. Un labirint de străduţe înguste flancate de garduri de 4-6 metri înălţime ascund case de de zeci de milioane de dolari.
Seara ne-a prins îndreptându-ne spre San Diego. Fiind ajunul Zilei Recunoştinţei, am avut "plăcerea" de a avansa în trafic în jur de 5 kilometri în 2 ore.
http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=307112&id=608917253

25.11.2010 San Diego e un oraş liniştit, la cei 1.200.000 de locuitori ai săi. Insula Coronado e un loc superb, cu vederi spectaculoase la ocean şi spre centrul oraşului. Old Town San Diego e un parc în care s-a conservat câte ceva din istoria arhitectonică a zonei, cu puternice influenţe spaniole.
Pe drumul de întoarcere spre LA am hotărât să mai oprim o dată pe una din plajele aflate în drumul nostru:Long Beach. Cum mai avem ceva timp la dispoziţie, Downtown LA văzut noaptea e ceva ce nu vrei să ratezi.
http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=307309&id=608917253

26.11.3010 Ultima zi în California. O experinta deosebită: 1.400 de kilometri de şosele, 3 oraşe importante şi nenumărate plaje aflate de-a lungul Pacific Coastal Highway. Cum zicea Guvernatorul cu ceva vreme în urmă: "I'll be back!".

Wednesday, November 17, 2010

Caroline Glick-Ce cumpara palestinienii cu banii americanilor

În timp ce asistăm la o ofensivă fără precedent a terorismului islamic, SUA, ultimul bastion al civilizaţiei, sunt conduse de cel mai anti israelian preşedinte din istorie. În articolul publicat în Jerusalem Post şi preluat de townhall.com , Caroline Glick trage un semnal de alarmă, dezvăluind mecanismele prin care banii contribuabililor americani ajung să sponsorizeze teroriştii palestinieni. Caroline Glick este jurnalist şi Deputy Managing Director pentru Jerusalem Post.
Cu 2 săptămâni în urmă, un palestinian din Bethlehem a fost arestat de forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene, antrenate şi finanţate de SUA. Acesta a fost acuzat de "efectuarea de tranzacţii comerciale cu cetăţeni ai unui stat-duşman". Nu, acesta nu a cumpărat uraniu din Iran. Omul a fost acuzat că ar fi cumpărat produse lemnoase dintr-o comunitate israeliană aflată în spatele liniilor de demarcaţie stabilite prin armistiţiul din 1949. Acestuia i-a fost refuzată judecarea în stare de libertate de către Tribunalul Autorităţii Palestiniene(insitiutie fondată de guvernul american), urmând să aştepte în arest decizia magistraţilor. Arestarea acestui om face parte proiectul guvernului Autorităţii Palestiniene intitulat "Fondul Naţional al Onoarei". Acest proiect are ca scop principal interzicerea oricăror contacte economice între palestinieni şi evreii care trăiesc şi muncesc dincolo de linia de demarcaţie stabilită prin Armistiţiul din 1949. Din punctul de vedere al Premierului palestinian Salam Fayyad (presupus moderat care se bucură de susţinerea SUA), aceşti israelieni şi Israelul în general fac parte din "Statul ostil", pe care palestinienii sunt obligaţi să-l boicoteze. Într-un interviu acordat Jerusalem Post, Ahmed Majdalani-Ministrul Muncii în Guvernul Autorităţii Palestiniene-declara că speră ca până la sfârşitul anului toţi palestinienii care lucrează în comunităţile israeliene din Iudeea şi Samaria îşi vor abandona slujbele.Ceea ce Majdalani a omis în declaraţia sa e că, dacă aceştia nu vor demisiona, vor fi arestaţi. Citându-l pe Ministrul Economiei din cadrul AP, de la începutul campaniei iniţiate de Guvernul Fayyad s-au confiscat din magazinele palestiniene bunuri produse în Israel în valoare de 1 milion de dolari SUA. Măsurile adoptate de Guvernul Fayyad vin în completarea altora deja existente, cum ar fi pedeapsa cu moartea pentru palestinienii care vînd terenuri evreilor. În urmă cu mai puţin de 2 luni, AP a reamintit celor tentaţi să uite că orice palestinian vinovat de "crima" de a vinde teren unui evreu va fi executat. Este evident că aceste măsuri adoptate de AP nu vor ajuta la coabitarea paşnică dintre palestinieni şi evrei sau la dezvoltarea economică a Palestinei. Nu acelaşi lucru poate fi afirmat dacă ar fi să ne luăm după modul în care AP este finanţată şi susţinută de administraţia americană.

În ciuda boicotului economic îndreptat împotriva Israelului şi a pedepselor aspre împotriva palestinienilor care au legături economice cu Israelul, Fayyad este favoritul numărul unu al administraţiei americane.De la numirea în funcţie a lui Fayyad de către Preşedintele AP Mahmoud Abbas, asistenta financiară din partea Guvernului american a crescut de nu mai puţin de 7 ori. Majoritatea acestor sume au fost canalizate în direcţia susţinerii lui Fayyad. Iată câteva exemple: Guvernul american finanţează direct bugetul AP, iar armata palestiniană e finanţată şi instruită de către americani. De asemenea, SUA subvenţionează crearea de institutiii palestiniene care sunt folosite în implementarea politicilor anti-israeliene ale guvernuilui Fayyad .
Miercurea trecută, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi Fayyad, Secretarul de Stat al SUA Hillary Clinton a anunţat suplimentarea ajutorului de 400 de milioane la care s-a angajat preşedintele Obama în iunie cu încă 150 de milioane.Acest supliment vine în întâmpinarea declaraţiei lui Fayyad, care cerea ajutor pentru acoperirea deficitului bugetar de 500 milioane USD al AP. Conform datelor furnizate de către Serviciul de Cercetare Congresional al SUA, Autoritatea Palestiniană este cel mai mare beneficiar de asistentă financiară din lume. Conform Bloomberg, asistenţa financiară primită de AP în 2009 s-a cifrat la 1,2 miliarde USD, estimările pentru 2010 ridicându-se la 1,8 miliarde. În 2009, ajutorul financiar venit din partea adiministratiei americane s-a ridicat la 500,9 milioane USD, urmând ca în 2011 cifra să crească la 550 milioane USD, fără a fi luate în considerare cele 150 de milioane promise de Secretarul de Stat Clinton. De asemenea, în suma respectivă nu este inclusă finanţarea americană a UNRWA, agenţie dedicată exclusuv asistenţei sociale pentru cetăţenii palestinieni. SUA e cel mai mare donator individual la bugetul UNRWA:anul trecut, cele 268 milioane UDS din banii contribuabililor americani au acoperit 27 la sută din bugetul UNRWA.
Ileana Ros-Lehtinen, membră a Congresului SUA cu şanse în a deveni preşedinta Comisiei de Relaţii Internaţionale din Camera Reprezentanţilor, a reacţionat negativ la anunţul lui Hillary Clinton de extindere a asistenţei financiare acordate AP de către SUA. Într-o declaraţie de presă dată publicităţii joia trecută, aceasta aruncă în derizoriu asistenţa financiară oferită de SUA, numind-o "bailout". În continuarea comentariului, Ros-Lehtinen afirmă că "Suntem profund indignaţi de faptul că Guvernul american continuă ajutorul acordat liderilor palestinieni, în timp ce aceştia continuă să-şi încalce angajamentele internaţionale, cum ar fi dezmembrarea structurilor teroriste palestiniene, combaterea corupţiei, încetarea acţiunilor anti-israeliene şi anti-semite şi recunoaşterea dreptului de a exista al statului Israel ". Ros-Lehtinen a fost autoarea Legii importiva terorismului palestinian din 2006, care condiţiona asistenţa financiară acordată AP de către SUA de recunoaşterea în public a dreptului de a exista a statului Israel de către autorităţile palestiniene.
Deşi la obiect, declaraţia lui Ros-Lethinen atinge decât la suprafaţă ilegalitatea asistenţei financiare acordată AP de către SUA. Să luăm ca exemplu asistenţa oferită de SUA la capitolul siguranţă naţională.
Ca răspuns a preluării Fâşiei Gaza de către Hamas, SUA au intensificat asistenţa militară acordată Fatah. Conform Serviciului de Cercetare a Congresului SUA, asistenţa financiară acordată de SUA la capitolul siguranţă naţională între 2007 şi august 2010 a totalizat 400 de milioane USD, dintre care 100 de milioane în 2010. În 2011, ajutorul financiar va creşte la 150 de milioane USD. Sumele respective au plătit pentru înarmarea şi antrenamentul a 400 de soldati din Garda Prezidenţială şi a 2.700 de soldaţi ai Forţelor de Securitate Naţională. SUA plănuiesc să antreneze alte 3 batalioane a câte 500 de soldaţi ai Forţelor de Securitate Naţională. Raportul Serviciului de Cercetare a Congresului remarcă faptul că forţele antrenate cu asistentă americană au îmbunătăţit respectarea legii şi ordinii în Iudeea şi Samaria. În acelaşi timp, raportul se arată sceptic în privinţa unui impact pozitiv raportat la contextul mai larg al dezvoltării economice şi sociale a Palestinei şi a progresului negocierilor israeliano-palestiniene, cât şi a capacităţii forţelor de securitate de anihilare a forţelor militante palestiniene. De asemenea, există puţine garanţii că forţele de securitate palestiniene nu se vor alia cu Hamas şi nu vor întoarce armele împotriva Israelului.
Începând cu 1996, forţele de securitate palestiniene au avut un rol principal în acţiunile teroriste îndreptate imptriva statului Israel. Îngrijorat de ameninţarea pe care aceste forţe o prezintă, în lumina refuzului lui Fayyad de a recunoste dreptul de a exista a statului Israel, General Maiorul Avi Mizrahi avertiza la începutul anului asupra saltului calitativ în privinţa capacităţii de luptă a palestinienilor care iniţiază atacuri teroriste împotriva Israelului. Acesta descrie forţele militare palestiniene ca "Bine pregătite şi superior echipate faţă de predecesori. O forţă de genul acesta poate controla o zonă populată cu doar 4 trăgători de elită. Efectul e letal. Aceştia nu sunt luptătorii pe care i-am înfruntat la Jenin în 2002. Vorbim de o forţă de infanterie care dispune de capacităţi ofensive şi care nu e de aşteptat să abandoneze lupta". Un alt aspect al asistenţei financiare americane este contribuţia directă la bugetul operaţional al AP. SUA au contribuit cu 350 de milioane USD la bugetul operaţional al AP în ultimii 2 ani. Sunt de subliniat 3 probleme cu acest ajutor:
1. Este deperte de a fi clar că AP are nevoie de acest gen de ajutor. Conform FMI şi Biroului Central de Statistică Palestinian, PIB a crescut în 2009 cu 6,8% în Iudeea, Samaria şi Fâşia Gaza. Rata şomajului în zonele respective a scăzut în perioada respectivă. Care e justificarea creşterii ajutorului financiare extern când situaţia economică arată o îmbunătăţire?
2. Ţinând cont de refuzul lui Fayyad de a acepta principiile comerţului liber, în special când vine vorba de Israel-cel mai important partener economic al palestinienilor-credibilitatea politicilor acestuia în domeniul economic ridica serioase semne de întrebare. După cum se poate vedea din exemplul american, intervenţia statului în economie nu are ca efect crearea a noi locuri de muncă. Acesta e rolul sistemului privat. Iar Fayyad intrezice palestinienilor dreptul de a avea relaţii comerciale cu cei mai importanţi parteneri de afaceri . Acesta nu e comportamentul unui lider care doreşte facilitarea unei creşteri economice susţinute.
3.Realitatea e că nu se poate preveni deturnarea de fonduri către Hamas(Interzisă prin legea americană). În fiecare lună Fayyad transferă fonduri către Fâşia Gaza (controlată de Hamas), destinate plăţii salariilor angajaţilor AP. Fayyad susţine că transferul de fonduri nu poate fi considerat ajutor material către Hamas, întrucât beneficiarii fondurilor sunt angajaţi ai AP, ceea ce e un nonsens.
Angajaţii respectivi servesc după bunul plac al Hamas. Plata salariilor acestor angajaţi din banii de asistenţă americană contravine legilor americane dar şi celor internaţionale, care interzic acordarea oricărui fel de asistenţă financiară zonelor care sunt controlate de organizaţii teroriste.Fără asistenţa financiară directă a guvernului american, Fayyad nu ar avea posibilitatea de a direcţiona fonduri către Fâşia Gaza.
Contribuţia directă la bugetul AP din partea americanilor nu e singura modalitate prin care banii contribuabililor americani ajung să finanţeze Hamas. Contribuţiile financiare la finanţarea UNRWA fac parte din aceeaşi categorie. Finanţarea americană a UNRWA s-a dublat în ultimii 4 ani, cauzată în pricipal de încercarea de a preveni finanţarea directă a Hamas. Raportul Serviciului de Cercetare a Congresului subliniază, însă, că "majoritatea observatorilor din Fâşia Gaza recunosc că rolul UNRWA în asigurarea serviciilor de bază (alimente, asistenţă sanitară, educaţie) uşurează misiunea Hamas de a guverna zona respectivă". În apararea deciziei de asistenţă financiară acordată UNWRA, Departamentul de Stat a argumentat în faţa Congresului că "asistenţa financiară contribuie direct la intersul strategic al SUA de a satisface nevoile de natură umanitară ale palestinienilor având că ţel final autoguvernarea.UNWRA joca un rol stabilizator în Orientul Mijlociu prin programele de asistenta pe care le derulează, servind ca element de contrabalansare a terorismului". Adevărul e că angajaţii UNWRA sunt membri şi simpatizanţi ai Hamas. În ciuda asigurărilor venite din direcţia Departamentului de Stat privitoare la măsurile de siguaranta luate pentru a preveni situaţia în care fonduri americane ar ajunge să finanţeze grupuri sau persoane care au legături cu Hamas sau alte grupuri teroriste, verificările pe care UNRWA le face în încercarea de a depista persoane care sunt listate ca membri sau simpatizani ai organizaţiilor teroriste se reduce la lista ONU care cuprinde membri a doar două organizaţii teroriste: Talibanii şi al-Quaida. Raportul Serviciului de Cercetare a Congresului menţionează că "verificările anti-teroriste făcute de UNWRA nu includ Hamas, Hizbullah sau alte grupuri militante care operează în vecinătatea zonei acoperite de UNWRA". Cu alte cuvine, UNWRA continuă să angajeze terorişti şi procedurile de verificare după care se ghidează această instituţie nu fac nimic pentru a preveni acest fapt.
Anul acesta a fost semnat un Program Cadru de Cooperare între UNWRA şi SUA , menit să extindă verificările anti-teroriste. Înţelegerea respectivă nu are însă caracter obligatoriu iar prevederile acesteia nu pot opri în nici un fel accesul la fondurile UNWRA a persoanelor sau organizaţiilor cu legături teroriste. Considerând refuzul AP de a recunoaşte dreptul statului Israel de a exista şi de a lua măsuri serioase în combaterea terorismului, SUA nu poate continua finanţarea instituţiilor palestiniene fără încălcarea propriilor legi.Problema e că, admiţând aceste fapt, administraţia americană ar admite implicit că procesul de pace e o minciună şi că statul palestinian în formare azi va deveni un stat terorist aflat în război cu Israelul. Ar fi de dorit ca următorul Congres să considere aceste realităţi înainte de a aproba noi tranşe de ajutor pentru Fayyad şi guvernul său moderat.

Articolul în original la:
http://townhall.com/columnists/CarolineGlick/2010/11/16/what_the_palestinians_buy_with_american_money/page/full/

Saturday, November 06, 2010

SUA-peisajul politic post alegeri si perspective pentru 2012

Alegerile din 2 noiembrie s-au incheiat, acum toată lumea se întreabă cum va arăta scena politică americană în urmatoriii 2 ani . Nimeni nu poate prezice cu siguranţă, iar răspunsul va depinde de principalii jucători: Preşedintele Obama, cele două partide politice şi, mai nou, mişcarea Tea Party.

Preşedintele Obama A câştigat alegerile la un scor zdrobitor în faţa contracandidatului republican John McCain. Posedând o carismă remarcabilă , şi-a bazat campania electorală pe cuvintele speranţă şi schimbare. Odată instalat în funcţie, şi-a bazat politica pe legislaţie menită să transforme America într-un stat asemănător cu cele de orientare socialistă din Europa de Vest. Noua lege de reformare a sistemului de asigurări de sănătate are efecte contrare celor prezentate de preşedinte în perioada în care bătea ţara în lung şi-n lat, încercând să-i convingă pe americani că toată lumea va avea numai de câştigat de pe urma acesteia.În fapt, procentul celor care dezaprobă Obamacare creşte pe măsură ce descoperă efectele pe care le va avea această legislaţie pe tremen scurt şi mediu, cum ar fi costuri mai mari pentru angajatori şi angajaţi şi raţionalizarea accesului la serviciile medicale .
http://www.heritage.org/research/reports/2010/09/obamacare-increases-health-insurance-premiums
Un alt aspect cu efecte dramatice asupra economiei americane a fost intervenia statului în economie sub pretextul că giganţi de talia AIG sau General Motors sunt prea mari pentru a fi lăsaţi să între în faliment. Urmarea: procentul din economie controlat de stat (cumulat la nivel federal, de stat sau local) a crescut de la 35% la 44,7% în numai doi ani de guvernare Obama. Nota de plată pentru accesele etatiste a venit fără întârziere: deficitul naţional s-a triplat, în numai 19 luni Obama reuşind performanţa de a adăuga mai mult deficit la buget decât toţi preşedinţii de la Washington la Regan la un loc!
http://www.cnsnews.com/news/article/72404
http://blog.heritage.org/2009/08/28/obama%E2%80%99s-tripling-of-the-national-debt-in-pictures/
În primii doi ani de mandat prezidenţial, preşedintele nu a arătat o dorinţă extraordinară de a colabora cu opoziţia republicană. Releventa a fost reacţia acestuia în două situaţii:
Invitaţi la Casa Albă pentru discuţii pe marginea pachetului de măsuri pentru stimularea economiei,liderii opoziţiei republicane au fost reduşi la tăcere în momentul în care au sugerat că planurile de stimulare a economiei ar trebui dublate de o politică de reducere a taxelor. Argumentul suprem al preşedintelui-"Am câştigat(alegerile)".
http://blogs.wsj.com/washwire/2009/01/23/obama-to-gop-i-won/
Cu câteva zile înainte de alegeri, participând la un miting electoral, Obama şi-a arătat"mărinimia" faţă de opoziţia republicană, declarând că nu îl deranjează dacă aceştia doresc să i se alăture, dar vor trebui să stea în partea din spatele autobuzului. Venită din partea unui republican, declaraţia ar fi însemnat punerea la stâlpul infamiei, dacă nu chiar sfârşitul carierei politice a respectivuilui. Nici o problemă, însă, când declaraţia aparţine preşedintelui democrat şi pe jumătate negru (nn.în peroada segregationismului în America, persoanele de culoare nu aveau dreptul să se aşeze pe orice scaun care era liber într-un autobuz, ci numai pe scaunele din spate).

 Este greu de imaginat că preşedintele îşi va schimba atitudinea de la arogant la împăciuitor.Acesta e perceput mai degrabă ca un ideolog rigid.
http://townhall.com/columnists/DickMorrisandEileenMcGann/2010/11/06/will_obama_triangulate/page/full

Partidul Democrat.Pierderile înregistrate la alegerile din 2 noiembrie(6 locuri în Senat, 61 în Camera Reprezentanţilor, 7 posturi de guvernator şi peste 500 în legislativele la nivel de stat) nu par să îi scoată din izolarea de realitate pe liderii democraţi.
Deşi a câştigat un nou mandat de 2 ani în Congres , Nancy Pelosi a pierdut poziţia de Purtător de Cuvânt al Camerei Reprezentanţilor prin trecerea democraţilor în minoritate. Deşi mulţi se aşteptau ca Pelosi să demisioneze din poziţia de lider al reprezenantilor democraţi sau chiar din forul legislativ ca semn al recunoaşterii eşecului politicilor pe care le-a susţinut şi promovat, aceasta a declarat că va continua ca lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor. Mai mult decât atât,într-un interviu cu Diane Sawyer de la ABC, aceasta a declarat că nu regretă pierderea celei mai înalte funcţii deţinute de o femeie în politică americană. Întrebată cum şi-ar caracteriza peroada pe care a petrecut-o la Conducerea Camerei, aceasta a răspuns "o treabă bine făcută".
Reales în Nevada datorită sprijinului sindicatelor din industria hotelieră, liderul Senatului Harry Reid îşi făcea iluzia că reprezintă speranţa, într-un stat în care şomajul a depăşit 14%.
Într-o conferinţă de presă ţinută pe 3 noiembrie, preşedintele Obama a recunoscut eşecul în alegeri, pe care l-a pus pe seama puterii limitate de înţelegere a alegătorilor americani, care nu întrevăd zilele luminoase care vor să vină sub înţeleapta-i ocârmuire.
Zile mai bune pentru democraţi nu par a se arată prea curând. Prin pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, democraţii vor pierde şi o serie de locuri-cheie în comisiile parlamentare. Republicanii care îi vor înlocui vor avea grijă să reactiveze investigaţii care au fost trase pe linie moartă cât democraţii au avut majoritatea.
http://thehill.com/homenews/house/127389-after-electoral-drubbing-dems-must-now-deal-with-ethics-trials
21 de senatori democraţi vor trebui să se prezinte în faţa alegătorilor pentru realegere în 2012, faţă de doar 10 republicani. Nu e de mirare că nimeni nu se înghesuie să preia conducerea Comitetului Democrat de Campanie pentru Senat 2012.
http://www.politico.com/news/stories/1110/44711.html

Partidul Republican. Pe fondul nemulţumirilor provocate de modul în care administraţia Obama a înţeles să conducă ţara, republicanii s-au trezit în dimineaţa de 3 noiembrie cu un câştig net de proporţii(comparativ cu numărul de poziţii deţinute la alegerile anterioare):6 locuri în Senat, 61 în Camera Reprezentanţilor, 6 posturi de guvernator şi peste 500 în forurile legilative la nivel de stat. Principala provocare a noilor lideri republicani va fi să demonstreze în următorii 2 ani că sunt diferiţi decât democraţii şi capabili să ducă la îndeplinire mandatul inceredintat de alegători. Anul 2010 nu a fost istoric pentru republicani doar prin prisama uriaşelor câştiguri nete, dar şi prin categoriile demografice de electorat pe care l-au atras. Hispanicii şi african-americanii, minorităţi care votează în mod tradiţional cu democraţii, au votat cu republicanii în măsură mai mare decât au făcut-o în 2008. Numărul de african-americani care au votat candidaţi republicani anul acesta este aproape dublu faţă de 2008. În condiţiile în care în anul 2040 albii vor reprezenta mai puţin de 50% din populaţia SUA, republicanii au motive să fie optimişti. Republicanii au inregistrat şi câteva premiere: prima femeie guvernator a statului South Carolina(Nikky Haley, ai cărei părinţi sunt născuţi în India), primul guvernator al Nevadei de origine hispanica(Brian Sandoval) şi prima femeie guvernator de origine hispanică din istoria SUA(Susana Martinez-New Mexico)
Liderii republicani par să fie conştienţi de mandatul primit de la alegători. În discursul liderului republican John Boehner din noaptea alegerilor , acesta a declarat:"Priorităţile oamenilor sunt priorităţile noastre".
Mulţi comentatori consideră alegerile de anul aceste ca fiind ultima şansa pentru republicani de a arăta că sunt o alternativă viabilă pentru democraţi, în caz contrar urmând să asistăm la naşterea celui de-al treilea partid politic pe scena politica americana..

Mişcarea Tea Party. Mişcare populară de orientare conservatoare/libertariană, Tea Party a apărut în semn de protest împotriva cheltuielii banului public fără discernământ şi a creşterii taxelor. Fără o organizare sau conducere la nivel central, mişcarea e compusă din grupuri active la nivel local. La alegerile primare din cadrul Partidului Republican în 2010, candidaţii proveniţi din mişcarea Tea Party sau susţinuţi de membrii acestei mişcări au avut posibilitatea să candideze, unii dintre ei câştigând nominalizarea pentru alegerile parlamentare din 2 noiembrie 2010. În urma alegerilor, candidatii Tea Party au obţinut 5 posturi de senator, 40 în Camera Reprezentanţilor şi postul de Guvernator al statului South Carolina. Reprezentanţii Tea Party in viitorul Congres vor aduce un suflu nou şi imaginea de a nu fi dispuşi la compromisuri cu Washingtonul. Este foarte interesant de văzut cum vor reuşi aceştia să promoveze principiile şi să reprezinte interesele celor care i-au ales. Un cunoscut comentator remarca a doua zi după alegeri că liderii republicani ar fi cei mai fericiţi dacă Tea Party s-ar evapora instantaneu, prevăzând lupte interne reprezentanţii establishmentului cei ai Tea Party.
Va fi intrersant de urmărit proaspeţii senatori Tea Party Marco Rubio(Florida) si Rand Paul(Kentucky), superstaruri devenire ale Partidul Republican.

Cu un peisaj politic diferit de tot ceea ce a văzut trecut, este de urmărit evoluţia principalilor jucători următorii doi ani. 2012 nu e departe!

Friday, November 05, 2010

De la caravana rosie la erou national

Unul din lucrurile pe care mi le amintesc din cu plăcere din perioada copilăriei este caravana cinematografică. De câteva ori pe an,o dubă cu un megafon montat pe acoperis se plimba prin sat, anunţându-i pe amatori că la Căminul cultural va rula un film în premieră. Toţi copiii de vârsta mea se entuziasmau şi sala cinematografului se umplea până la refuz. Îmi imaginez Cenaclul Flacăra ca pe o caravană roşie, menită să-i adune pe tinerii rebeli şi pletoşi la ceea ce ei credeau că e o mişcare underground, menită să submineze regimul comunist. În realitate, caravana condusă de Adrian Păunescu era un mod pervers al sistemului comunist de spălare a creierului în care participanţii naivi erau lăsaţi să creadă că sunt rebeli.Fenomenul Cenaclului Flacăra era atent supravegheat de către conducerea de Partid şi de stat iar Adrian Păunescu era animatorul perfect. Căderea dictaturii l-a găsit pe acesta în postura de lacheu şi instrument de propagandă a regimului. În vâltoarea evenimentelor, a sfârşit prin a fi urmărit de mulţimea furioasă şi a încercat să se refugieze la Ambasada SUA, scăpând în final nevătămat.
Perioada postdecembrista l-a prins ca membru marcant şi senator al Partidului Socialist al Muncii, fondat de foşti nomenclaturişti şi condus de Ilie Verdet, fost prim-ministru al lui Ceauşescu.Ulterior,prin absorbţia PSM de către PSD, a devenit membru PSD şi senator ales în legislatura 2004-2008.
Deşi a avut 20 de ani la dispoziţie şi ocazii nelimitate să o facă, Păunescu nu şi-a cerut niciodată scuze pentru trecutul de unealtă a unui regim care a făcut mai multe victime decât fascismul la nivel mondial.
Ieri, Adrian Păunescu a încetat din viaţă.Posturile TV din România s-au întrecut în a-i crea acestuia o aură de personalitate marcantă a ultimilor decenii. Am şi eu o vorba pentru profesioniştii media care au lucrat la materialele respective:Spuneţi-le asta celor care şi-au pierdut tinereţile în puscarille comuniste pentru că au avut îndrăzneala să nu participe la visul de aur al omenirii.

Tuesday, November 02, 2010

Alegeri 2010

7:00 am ET A inceput votarea in Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont and Virginia
7:30 am ET Urmeaza Ohio, West Virginia si North Carolina
8:00 am
ET Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania si Tennessee
8:30 am ET Arkansas intra in cursa
9 a.m. ET – Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, Rhode Island, South Dakota, Texas, Wisconsin şi Wyoming îşi deschid urnele
10 a.m. ET - De acum se votează în Arizona, Iowa, Montana, Nevada şi Utah
La 11:00 am ET intră în cursă şi ultimele state:California, Idaho, Oregon şi Washington. Preşedintele Obama va susţine o conferinţa de presă mâine la 1:00 pm.
Michelle Malkin se întreabă cât vor investi democraţii în mită electorală astăzi:
http://michellemalkin.com/2010/11/02/how-much-walking-around-money-will-dems-spend-today/
12:47 p.m ET Illinois În cursa senatorială pentru locul lăsat vacant de preşedintele Obama, republicanul Kirk conduce în ultimele sondaje în faţa democratului Giannoulias cu un procent aflat în marja de eroare http://www.realclearpolitics.com/epolls/2010/senate/il/illinois_senate_giannoulias_vs_kirk-1092.html
Democraţii aruncă în luptă $1.000.000 cash, sperând să salveze ce se mai poate. Chiar cu preţul cumpărării voturilor http://townhall.com/columnists/GuyBenson/2010/11/02/illinois_hardball_politics_democrats_are_prepared_to_steal_this_election/page/full/
5:26 p.m. ET Delaware Echipele de campanie ale democraţilor din Delaware şi Connecticutt sunt în stare de panică: numărul de alegători prezenţi la urne din districtele majoritar democrate sunt sub aşteptări. Bineînţeles, de vină nu sunt catastrofalele politici socialiste ale administraţiei Obama, ci huliganii care o susţin pe Christine O'Donnell.
http://michellemalkin.com/2010/11/02/coons-campaign-those-damned-cheering-odonnell-thugs-are-scaring-voters-away/
6:01 p.m. ET A început numărătoarea! O parte din secţiile de votare din Indiana şi Kentucky s-au închis.
7:12 p.m. ET Primele estimări FOX News: 9-1 în Camera Reprezentanţilor pentru republicani.3-0 la Senat(Rand Paul-KY, Jim Demint-SC şi Dan Coats-IN)
7:32 p.m. ET FOX News exit poll: 14-1 în Camera Reprezentanţilor pentru republicani.4-0 la Senat(Rand Paul-KY, Jim Demint-SC, Dan Coats-IN şi Rob Portman-OH). Total la Senat:39-27 pentru democraţi.
8:15 p.m. ET FOX News exit poll: 31-6 în Camera Reprezentanţilor pentru republicani.Rubio câştigă în Florida, democraţii iau Delaware şi Connecticutt la Senat. Total la Senat:42-32 pentru democraţi.
8:40 p.m. ET FOX News exit poll:Republicanii iau Senatul în Arkansas,democraţii câştiga în West Virginia.
9:27 p.m. ET FOX News exit poll Senat: Republicanii câştiga în South Dakota, North Dakota şi Kansas. Democraţii iau New Yorkul. La Camera Reprezentanţilor 86-46 pentru republicani.Senat 45-38 pentru democraţi, 2 independenţi.
În cursele guvernatoriale:Oklahoma, Alabama şi South Dakota merg la republicani, Maryland la democraţi.
Şi o predicţie majoră: Camera Reprezentanţilor va fi majoritar republicană. Adio, Nancy Pelosi!
http://nation.foxnews.com/republicans/2010/11/02/pelosi-fired-gop-takes-control-house
10:50 p.m. ET FOX News exit poll Senat: Republicanul Ron Johnson câştiga în Wisconsin. La Camera Reprezentanţilor 155-106 pentru republicani.Senat 45-43 pentru democraţi, 2 independenţi.
Nikky Haley(R) e noul guvernator al statului South Carolina.
11:20 p.m. ET FOX News exit poll Senat: California-Barbara Boxer(D) îşi menţine locul în Senat. Jerry Brown(D) e noul guvernator al statului. La Camera Reprezentanţilor 180-117 pentru republicani.Senat 47-44 pentru democraţi, 2 independenţi.
12:03 am ET FOX News exit poll: O uriaşa vicorie a republicanilor în Ohio-John Kasich este noul guvernator al statului, învingându-l pe guvernatorul în funcţie, Ted Strickland.Obama a vizitat Ohio de nu mai puţin de 12 ori pe perioada campaniei electorale. Ohio este considerat "swing state", unde numărul de simpatizanţi republicani şi democraţi e sensibil egal, independenţii făcând diferenţa Nici un republican nu a reuşit să câştige preşedinţia SUA fără să câştige statul Ohio.

12:15 a.m. ET FOX News exit poll Senat : Toomey(R) câştigă în Pennsylvania.Kirk(R)-Illinois- devine senator pe locul care a aparţinut preşedintelui Obama. Biran Sandoval(R) este noul guvernator al satatului Nevada, în detrimentul lui Rory Reid, fiul lui Harry Reid. La Camera Reprezentanţilor 208-144 pentru republicani.Senat 48-46 pentru democraţi, 2 independenţi.
12:35 a.m. ET FOX News exit poll Senat : Harrry Reid(D) îşi conservă locul pentru încă un mandat.La Camera Reprezentanţilor 218-147 pentru republicani.Senat 49-46 pentru democraţi, 2 independenţi.
1:15 a.m. ET FOX News .Buck(R) are avantaj de 2 procente la Senat în Colorado, după numărătoarea a jumătate din voturi.La Camera Reprezentanţilor 225-154 pentru republicani.Senat 49-46 pentru democraţi, 2 independenţi.