Saturday, October 23, 2010

Batalia pentru America

Alegerile intermediare din noiembrie ar putea fi decisive in privinta realegerii presedintelui Obama in 2012. Presedintele si reprezentanti de seama ai democratilor cum ar fi Bill Clinton brazdeaza tara in lung si-n lat, incercand sa puna umarul la alegerea cat mai multor democrati, atat in Congres cat si in posturi de guvernator.
Cele mai importante state in alegerile mid-term sunt asa-numitele swing states, in care procentul de alegatori republicani si democrati e sensibil egal, rezultatul final fiind decis de votantii independenti. Modelul electoral american pentru alegerile prezidentiale bazat pe electori presupune ca, in majoritatea statelor, candidatul care castiga votul popular este recompensat cu numarul total de electori atribuiti statului restectiv(winner takes it all). Exista si 2 exceptii in statele Maine si Nebraska, unde electorii nu se duc la candidatul invingator, ci proportional in functie de procenutul din votul popular atribuit candidatului respectiv.
Anul acesta sunt puse la bataie 37 de posturi de guvernator. Sondajele de opinie ii coteaza pe republicani cu mari sanse de a castiga mai multe posturi care in prezent sunt detinute de democrati.
Un exemplu graitor este statul Ohio, unde republicanul John Kasich conduce in majoritatea sondajelor cu cel putin 5 procente in fata guvernatorului democrat Ted Strickland. Presedintele Obama a fost prezent in campanie electorala pentru Strickland de nu mai putin de 11 ori!
Un alt aspect notabil este faptul ca numarul de electori pentru alegerile prezidentiale atribuit fiecarui stat se face pe baza numarului de districte congresionale atribuite statului respectiv, care la randul lor sunt stabilite pe baza celui mai recent recensamant al populatiei . Recensamantul din 2010 releva faptul ca populatia din state preponderent republicane cum ar fi Texasul este in crestere, pe cand cea din statele traditional democrate este in scadere, motiv de ingrijorare pentru presedintele Obama in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2012 . Guvernatorul este intotdeauna un factor de influenta al intentiilor de vot si un important surogat pentru candidatul prezidential al partidului pe care il reprezinta. Sa mai adaugam si implicarea in strangerea de fonduri pentru prezidentiabilul partidului si imaginea e completa.
Sondajele pentru locurile puse la bataie in Congres arata cam asa;
La Senat, republicanii sunt dati ca sigur in castigarea unui numar de 4 locuri fata de cele 40 detinute in prezent, alte 8 fiind inca in joc.
La Camera Reprezentantilor, scorul inclina in favoarea republicanilor fara dubii:220-178, cu 37 de locuri indecise.
Sursa:RealClearPolitics si Fox News
http://www.realclearpolitics.com/epolls/2010/governor/2010_elections_governor_map.html
http://www.realclearpolitics.com/epolls/2010/senate/2010_elections_senate_map.html
http://www.realclearpolitics.com/epolls/2010/house/2010_elections_house_map.html
http://www.foxnews.com/politics/2010/10/23/midterm-races-hold-key-white-house-congress/

No comments: