Wednesday, February 02, 2011

Caroline Glick de la Jerusalem Post despre situaţia din Egipt şi lumea arabă

Caroline Glick de la Jerusalem Post este una din vocile cele mai avizate când vine vorba de situaţia politică din lumea arabă.Intervievată de Mark Levin, Glick vorbeşte despre situaţia din Egipt şi despre ultimele evoluţii politice din Orientul Mijlociu. Iată câteva dintre remarcile editorialistei de la JP:
Situaţia din Egipt se aseamănă cu Revoluţia din Iran din 1979 care l-a adus la putere pe Ayatolahul Khomeini.Egiptul,Iordania, Arabia Saudita şi Israelul consideră că S.U.A. şi-au pierdut orice credibilitate ca aliat al ţărilor respective.Un lucru de o semnificaţie majoră este să înţelegem în întregime pozitia administraţiei Obama de sustinere a organizaţiei Frăţia Musulmană ca parte din cei ce vor succede regimului Mubarak în Egipt. Frăţia Musulmană e o progenitură a Al Quaeda.Libanul e condus în prezent de Hezbollah,fracţiune armată susţinută de Siria şi Iran şi una dintre cele mai periculoase organizaţii teroriste pe plan mondial. 
 Referitor la remarca preşedintelui Obama că Frăţia Musulmană poate participa la guvernarea Egiptului în măsura în care sunt dispuşi să condamne violenţa, Glick remarcă faptul că aceştia vor denunţa violenţa până vor ajunge să guverneze, după care vor folosi violenţa ca să guverneze. Aceasta dă ca exemplu Partidul Islamist din Turcia, care a câştigat pentru prima oară alegerile în 2003, declarând la preluarea puterii că nu intenţionează să schimbe statutul de stat secular al Turciei, după care, prin preluarea controlului aspura media, sistemului de justiţie şi armatei-garantul principal al statului secular-au ajuns să transforme Turcia în mai puţin de un deceniu intr-un stat islamist, fără că nimeni să bage de seamă.
Concluzia:Cu tot ce se întâmplă în peroada de faţă şi în absenţa susţinerii din partea adminstratiei Obama, Israelul trebuie să se apare singur în faţa pericolului crescând din partea noilor regimuri islamice radicale.

No comments: