Sunday, March 20, 2011

Bursucul Veninos a pus botu' la 100.000 de euro. Din păcate pentru el, banii erau de Monopoly

   M-am trezit azi în prin scandal: ziariştii de la Sunday Times, acţionând ca reprezentanţi ai unei companii fictive de lobby , au oferit unor parlamentari europeni 100.000 de euro de căciulă, în schimbul introducerii de legislaţie favorabilă intereselor companiei respective. Trei europarlamentari au muşcat momeala întinsă de "lobbystii" de la Sunday Times:un austriac, un sloven şi Adrian Severin, reprezentând România din partea PSD. Fost Ministru de Externe şi Vice-Premier, Severin deţine şi funcţia de Director Coordonator al Institutului de Studii Social Democrat "Ovidiu Şincai", în traducere liberă, conducător al braţului doctrinar al PSD. Cum singura doctrină în care crede PSD e jaful banului public la drumul mare, scandalul de faţă nu vine decât să confime valorile  reprezentate de principala forţă socialistă din România.
   Un alt aspect privitor la scandal mi-a atras atenţia: eurodeputatul austriac şi-a anunţat demisia din PE imediat ce dezvăluirile au devenit publice. În contrast cu atitudinea acestuia, Severin a ales varianta victimizării şi a susţinerii nevinovăţiei. Reacţia lui Severin nu mă miră nici preţ de o secundă, deoarece instituţia demisiei în  politica românească post-decembristă e aproape inexistentă. Fac pariu că dacă stă la cutie vreo 3-4 ani, va ieşi la suprafaţă, curat, uscat şi exemplu de moralitate. Dacă nu credeţi că e posibil, uitaţi-vă la anumiţi membri ai "socieitatii civile" care lustruiesc relicva comunistă  Ion Iliescu şi încearcă să îl vândă celor cu memorie scurtă drept "guru", "factor de stabilitate" şi "conducător cerebral". Sau, ca să dau un exemplu mai zemos, îmi amintesc că Mircea Dinescu se oferise acum câteva săptămâni să gătească la ziua de naştere a lui Marean Vanghelie, că e băiat simpatic.
  România, ţara politicienilor reşapaţi, unde totul se termină inevitabil prin pupat Piata Independenţii.

Articolul din Adevărul
Adrian Severin, prins cu "mită" de 100.000 de euro la Bruxelles/ Reacția lui Severin pentru The Sunday Times
Ana Maria Tolbaru
Duminică 20 martie 2011

"Trei europarlamentari au acceptat plăți secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetățeni UE," a scris astăzi cotidianul britanic The Sunday Times. Unul dintre cei trei este chiar social-democratul român Adrian Severin.
  Un număr de lobby-iști sau membri ai unor grupuri de interese - care, în realitate, erau reporteri de investigație ai publicației The Sunday Times au cerut celor trei europarlamentari să devină membri ai unei companii de consultanță care le-a cerut să modifice anumite părți din legislația europeană, în schimbul a unor sume de ordinul miilor de euro. Amendamentele au fost făcute, acestea apar acum în legislația europeană exact așa cum au fost scrise de către acești lobby-iști.
  Salariul anual la care au convenit europarlamentarii cu această firmă-fantomă de consultanță? 100,000 de euro pe an. Această sumă de bani este suplimentară celei de 190,000 de euro pe care fiecare europarlamentar o primește pe an.
  Adrian Severin a trimis reporterilor un e-mail spunând: "Vă anunţ că modificarea dorită de către dumneavoastră a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consultanţă în ceea ce priveşte modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE", afirmă publicația britanică The Sunday Times.
  Reuniunile celor trei europarlamentari, printre care și Severin, cu așa-zișii lobby-iști au fost filmate în secret şi au avut loc în baruri, restaurante şi două clădiri ale parlamentului în Bruxelles şi Strasbourg.
Eurodeputatul Adrian Severin: conturi de sute de mii de euro/Doar deconturile şi diurnele ajung la 100.000 de euro
  Severin despre scandalul european “Mită de la lobbişti”: E o porcărie. Am cerut factură pentru consultanţă, dar e legal
  "Această descoperire ar putea să creeze unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European," mai scrie The Sunday Times. Conform regulilor PE, europarlamentarii trebuie să se abțină de la a accepta orice fel de cadou sau beneficiu care ar afecta felul în care aceştia își exercită responsabilitățile.
Diana Wallis, vice-președintele PE, a spus că va porni o investigație imediat: "Această problemă trebuie să fie investigată cu foarte mare atenție.
  "Cei 736 de membri ai Parlamentului European examinează anual peste 100 de acte legislative la care pot propune modificări. "Este îngrijorător faptul că grupuri comerciale cu interesele mari de afaceri pot angaja reprezentanţi ai grupurilor de interese (lobby-iști) care să folosească legăturile lor cu deputaţii europeni pentru a influenţa legislaţia," a mai scris publicația britanică.



Reacția lui Severin

  Când a fost confruntat în legătură cu cele întâmplate, Severin a declarat: "Nu am facut nimic care să fie, să spunem, ilegal sau împotriva oricărui comportament normal de aici. Atât Strasser, cât şi Thaler au spus că știau de luni de zile că această companie era o înscenare, însă au continuât discuțiile pentru a afla identitatea acestora," a scris The Sunday Times.
  Ceilalți doi eurodeputați prinși de reporterii de la The Sunday Times sunt Zoran Thaler, fostul ministru sloven de externe și Ernst Strasser, un fost ministru de interne din Austria.
Când a făcut un prim amendament la regulile europene, Zoran Thaler nu a uitat să ceară companiei-fantomă ca banii să fie dirijați printr-o companie din Londra, pentru a menține operațiunea în forma sa secretă. "Sub nicio formă nu voi face acest lucru public", a spus el.
  Eurodeputatul austriac, Ernst Strasser a declarat reporterilor: "Sunt un lobby-ist". Apoi s-a lăudat că a prestat servicii pentru cel puţin cinci clienţi comerciali, care i-au dat fiecare 100.000 de euro pe an.
  El a susţinut că a înaintat cerința lobby-iștilor - în realitate reporteri - către "doi oameni-cheie" din cadrul comitetului de revizuire a legislaţiei europene.
  Strasser aşteaptă să fie plătită prima tranșă de bani trimestrială de 25.000 de euro pentru "activitatea'sa" de la începutul lunii martie. El a spus că nu ar fi niciun pericol față de Parlamentului European, deoarece banii vor fi dirijați prin intermediul companiei sale vieneze, care este declarată, mai scrie The Sunday Times.

No comments: